top of page

3. Ilíada

  • Se centra en els últims dies de la guerra de Troia (Ílion, en grec) que ja fa deu anys que dura. La guerra històrica va tenir lloc al segle XIII a.C., quan els aqueus (el nom amb el qual els antic grecs es referien a ells mateixos) van enfrontar-se amb els troians (que vivien al nord d'Àsia) per raons comercials.

 

  • Presenta Aquil·les com a prototipus d'heroi, destacat per la seva noblesa i valentia.

 

  • El públic ja devia conèixer els fets que es narren, ja què els personatges són introduïts sense que s'expliqui res del seu passat.

 

  • La llengua utilitzada és una llengua artificial, literària i culta, plena d'arcaismes. És una barreja dels dialectes eòlic i jònic.

 

  • Destaquen recursos estilístics com els següents:

- Comparacions

- Llargues enumeracions de guerrers i pobles que participen als combats

- Expressions fixes que es repeteixen: epítets que qualifiquen els personatges: "Hèctor, de casc tremolós"; "Aquil·les, de peus lleugers"

 

  • Els herois apareixen humanitzats: presenten virtuts com l'amor a la pàtria o a l'amic.

 

  • Els déus són antropomòrfics: el seu aspecte, les seves passions, vicis i virtuts són semblant als dels homes; només els diferencia la seva immortalitat i la seva superioritat en força, bellesa i intel·ligència. 

 

  • Per sobre dels déus hi ha una poder absolut, irracional, que escapa al seu control: el Destí. S'entén com un cert ordre dels aconteixements, que ningú, ni tan sols els déus, pot alterar.

 

  • Els herois estan sotmesos a una doble força: el Destí i la intervenció dels déus. Contra el primer no poden fer res, ja que és inexorable. Respecte als déus, tot i que sovint aquests intervenen en les accions humanes, de vegades els homes han de decidir per ells mateixos, amb la qual cosa tenen un cert marge de llibertat.

 

Activitats

 

1. Busca l'argument de la Ilíada i resumeix-lo. Repartiu-vos els personatges principals per parelles i expliqueu oralment què els succeix:

 

- Aquil·les i Patrocle

 

- Agamèmnon i Menelau

 

- Hèctor i Príam

 

- Paris i Helena

 

 

 

                 Aquil·les embenant Patrocle, ferit.

2. L'editorial Marvel de còmics va publicar el 2008 una versió força fidel de la Ilíada, a càrrec del guionista Roy Thomas i el dibuixant Miguel Ángel Sepúlveda. Aquí tens el primer dels vuits números que conformen aquesta adaptació gràfica del poema clàssic d'Homer. Al costat, pots consultar un powerpoint que resumeix l'argument de l'obra a través de representacions pictòriques dels moments més importants d'aquesta.

 

 

 

 

 

 

3. Fes un resum del programa Aleph (TVC, 2001) dedicat a l'altre gran poema èpic que va escriure Homer, l'Odissea.

4. El model èpic homèric ha servit a molts països i moltes cultures per tal de narrar els seus origens llegendaris com a poble. Així va succeir a l'Edat Mitjana amb els cantars de gesta, que narraven les campanyes bèl·liques dels herois cristians (Chanson de RolandCantar de Mio Cid). Però també al segle XX hi podem trobar un exemple, en aquest cas cinematogràfic: el gènere del western, que de fet narra els origens, situats entre la història i la llegenda, de la nació nord-americana. Això ho fa narrant les gestes dels cowboys, herois solitaris que encarnen virtuts varonils i que són els encarregats de conquerir el salvatge el Far West, sovint lluitant contra els diversos pobles indis. 

Llegeix la següent entrada d'un bloc, dedicada a Centaures del desert (The Searchers, 1956), de John Ford. Després de mirar la pel·lícula, analitzarem oralment quins elements (temàtics, formals, de caracterització dels personatges...) són una versió actualitzada de la Ilíada i l'Odissea.  

  • Creieu que en alguns d'aquests aspectes la pel·lícula es mostra innovadora respecte del model homèric? Senyaleu-los.

  • A quins personatges mitològics fa referència la traducció catalana del títol original de la pel·lícula? Qui eren aquests personatges?

bottom of page